Исповест свештенства намесништва азбуковачког

Сваком православном хришћанину који је после крштења пао у грехе, света Црква даје опроштај и духовни лек кроз Свету Тајну Покајања. Зато се ова Света Тајна назива другим крштењем. Покајање је Света Тајна у којој онога ко исповеда своје грехе, уз видљиво добијање опроштаја од свештеника, од грехова разрешава Сам Господ Исус Христос. Будући да је власт “свезивања и разрешавања” (Мт. 18, 18 и Јн. 20, 23) Господ дао апостолима и њиховим наследницима, Свету Тајну Покајања могу да обављају само епископи и презвитери, а које су они законито рукоположили. Установљење ове Свете Тајне води порекло од Господа нашег Исуса Христа, који је Својим ученицима рекао: Као што је Отац послао Мене, и Ја шаљем вас… Којима опростите грехе, опраштају им се; и којима задржите, задржани су (Јн. 20, 2123).

По благослову Епископа шабачког Господина Лаврентија у среду 18. марта четврте недеље Часнога поста обављена је исповест активних и пензионисаних (умировљених) свештеника Намесништва Азбуковачког у храму Преображења Господњег у Љубовији. Духовник и Исповедник на овој Светој тајни био је протојереј – ставрофор Југослав Живановић из Лознице. Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених Дарова служио је протојереј Зоран Ристивојевић из манастира Соко, протосинђел Серафим из манастира Бјелих Вода, јереј Петар Цвејић из Врхпоља и ђакон Милан Спасојевић из Узовнице, а пригодну беседу на крају Литургије одржао је јереј Ненад Тешмановић из Д. Оровице, док су и остали свештеници узели учешћа за певницама на овој светој Литургији.

После одслужене Свете Литургије Архијерејски намесник протојереј-ставрофор Драган Секулић у Црквеној сали одржао је братски састанак oвог Намесништва, који је завршен трпезом љубави коју је припремио протојереј-ставрофор Миломир Тадић из Бачеваца.
Исповедник протојереј-ставрофор Југослав Живановић је захвалио на дочеку и похвалио је међусвештеничке односе у овом намесништву.

Драган М. Секулић, протојереј-ставрофор, парох први љубовијски

ispovest1 ispovest2 ispovest3 ispovest4 ispovest5