О неопходности посећивања храма Божијег

Господ наш Исус Христос, који је дошао на земљу ради нашег спасења, основао је Цркву, где невидљиво присуствује и данас, дајући нам све што је неопходно за живот вечни, где „невидљиво силе небеске служе“, као што је речено у православној црквеној песми. „Јер гдје су два или три сабрана у име моје, ондје сам и ја међу њима” (Јеванђеље од Матеја, глава 18, стих 20) – рекао је Он Својим ученицима апостолима и свима нама који верујемо у Њега. Стога много губе они који ретко посећују храм Божији. Још више греше родитељи, који не брину о томе да њихова деца посећују цркву. Сетите се речи Спаситеља: „Пустите дјецу, и не браните им да долазе к мени, јер је таквих Царство небеско“ (Јеванђеље од Матеја, глава 19, стих 14).

„Не живи човјек о самом хљебу, но о свакој ријечи која излази из уста Божијих“ (Јеванђеље од Матеја, глава 4, стих 4) – говори нам Спаситељ. Духовна храна је потребна души човечијој, као и телесна храна за одржавање физичке снаге. А где ће хришћанин чути реч Божију, ако не у храму, тамо где сам Господ невидљиво поучава сабране у име Његово? Чије учење се проповеда у цркви? Учење пророка и апостола, који су говорили надахнути Духом Светим, учење Самог Спаситеља, Који је истинита Мудрост, истинити Живот, истинити Пут, истинита Светлост, која просвећује сваког човека који долази на свет.

Црква је Небо на земљи; богослужење које се у њој савршава – дело ангелско. Према учењу Цркве, приликом посете храму Божијем хришћани добијају благослов, који доприноси успеху у свим њиховим добрим делима.

„Чујеш ли звоњаву црквеног звона, које позива све на молитву, и савест ти дошапне: У дом Господњи пођимо (Псал. 121, 1, прим. прев.), одложи тада, ако можеш, сваки посао и пожури у цркву Божију“, саветује Свети Теофан Затворник.

„Знај, да те твој Анђео чувар зове под кров дома Божијег; то те Он, житељ Неба, подсећа на Небо земаљско, да би тамо осветио своју душу благодаћу Христовом, да би насладио своје срце небеском утехом, а – ко зна? Можда те тамо зове да би те сачувао од искушења, које не би избегао оставши код куће, или да би те сакрио под покровом храма Божијег од велике опасности“.

Шта учи хришћанин у цркви? Небеску мудрост, коју је донео на земљу Син Божији – Исус Христос! Ту сазнаје и детаље из живота Спаситеља, упознаје се са житијем и поукама угодника Божијих, учествује у црквеној молитви. А саборна молитва верујућих велика је сила!

Много може молитва једног праведника – за то има много примера у историји, али још већи плод доноси усрдна молитва окупљених у дому Божијем. Када су апостоли очекивали силазак Духа Светога по обећању Христовом, пребивали су заједно са Мајком Божијом у Сионској горници у једнодушној молитви. Окупљајући се у храму Божијем, ми очекујемо да ће и на нас сићи Дух Свети. Тако и бива…осим ако ми сами не поставимо препреке.

На пример, недовољна отвореност срца смета парохијанима да се сједине у храмовној молитви. У наше време то се често дешава, јер се верујући не понашају у храму онако како налаже светост и величина места. Како је уређен храм и како се треба понашати у њему?

извор: pravoslavie.ru